Molimo Vas sačekajte

Konzumiranje aspartama ne povećava rizik od karcinoma

14.10.2016
Konzumiranje aspartama ne povećava rizik od karcinoma

Istraživači Američkog društva za borbu protiv karcinoma zaključili da konzumiranje aspartama ne povećava rizik od karcinoma, objavio Savet za kontrolu unosa kalorija.

Aspartam je popularan niskokalorični zaslađivač koji se koristi u bezalkoholnim napicima, jogurtu i drugim vrstama hrane i pića.

Rezultati velike prospektivne studije na više od 100.000 muškaraca i žena govore da umereno konzumiranje aspartama nije povezano sa povećanim rizikom od ne-Hočkinovog limfoma (NHL).

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Nutrition istraživači Američkog društva za borbu protiv karcinoma proučavali su podatke ispitanika koji su učestvovali u Studiji o vezi između ishrane i prevencije karcinoma-II o učestalosti i stopi smrtnosti od karcinoma u SAD. Na početku istraživanja 1992. godine, učesnici su popunili upitnik sa informacijama o ishrani i drugim faktorima načina života. Kontrolni upitnici iz 1999. i 2003. godine sadržali su pitanja o konzumiranju veštački zaslađenih napitaka i stonih zaslađivača koji sadrže aspartam.

Rezultati studije su pokazali da ne postoji značajna povezanost između konzumiranja aspartama i povećanog rizika od NHL.

, ,Unos aspartama, procenjen na osnovu konzumiranja veštački zaslađenih gaziranih napitaka i upotrebe kesica aspartama, takođe nije povezan sa rizikom od NHL’’, zaključili su istraživači. Pored toga, kažu oni, ,, rezultati ove studije govore da umereno konzumiranje veštački i šećerom zaslađenih gaziranih napitaka ne povećava rizik od NHL kod starijih muškaraca i žena.’’

,, Ova studija potvrđuje decenije istraživanja koja konstantno pokazuju da je aspartam bezbedan za upotrebu u hrani i pićima’’, kaže dr Hejli Stivens (Haley Stevens), predsednik Saveta za kontrolu unosa kalorija. ,, Ona takođe potvrđuje zaključke Nacionalnog instituta za istraživanje karcinoma, koji je utvrdio da aspartam ne povećava rizik od karcinoma.’’

Aspartam je jedan od najtemeljnije proučavanih sastojaka u ishrani. Vodeća regulatorna i državna tela, uključujući američku Agenciju za hranu i lekove (FDA), Agenciju za javno zdravlje Kanade i Evropsku agenciju za bezbednost hrane (EFSA), iznova potvrđuju njegovu bezbednost. Na osnovu Studije o ishrani i zdravlju Američke asocijacije penzionera (AARP) u okviru Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIH), Nacionalni institut za istraživanje karcinoma je zaključio da aspartam nije povezan sa razvojem karcinoma mozga, leukemije ili limfoma.

Radno Vreme

PONEDELJAK - PETAK od 7:00 - 20:00
SUBOTA od 7:30 - 14:00
NEDELJA od 8:00 - 14:00